top of page

Schilderij Van Os-orgel na restauratie terug in de Sint Jacobskerk te Vlissingen.


Het eerste grote kerkorgel van de Sint Jacobskerk werd gebouwd door de Vlissingse orgelmaker Albertus van Os. Dit instrument, dat in het koor van de kerk stond opgesteld, heeft van 1769 tot 1911 dienst gedaan. Tijdens de grote kerkbrand van 5 september 1911 ging dit orgel, samen met de gehele kerkinventaris, verloren.

In het kerkarchief bevinden zich een paar foto’s van het orgel. Bovendien bezit de kerk een groot schilderij van het instrument. Dit schilderij bevond zich tot voor kort in een slechte staat, het was erg vuil en beschadigd, het was krom en de lijst (een rechte houten lat) paste er geheel niet bij.

Gelukkig werd het kerkbestuur door diverse giften in staat gesteld het schilderij te laten restaureren en van een passende lijst te voorzien, en vandaag kreeg het een definitieve plaats in de vijfde kapel aan de noordzijde van de kerk.

De restauratie werd uitgevoerd door A.C. Rijken en Zonen, Aannemingsbedrijf voor restauratiewerken te Koudekerke. Tijdens de restauratie is het schilderij door deskundigen onderzocht, waarbij werd geconcludeerd dat het een 18e eeuws, mogelijk zelfs een vroeg 18e eeuws schilderij betreft.

Vlissingen, 19 april 2006 J. van Luijk.

Featured Posts
Recente berichten
Archief
zoeken mbv tags
Er zijn nog geen tags.
volg ons !
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page