top of page

Bijna splinternieuw grafmonument voor Vlissingse burgemeester uit de jeugdjaren van Michiel de Ruyte

Koudekerke, 6 maart 2007 Op dinsdag 13 maart a.s. wordt in de St. Jacobskerk te Vlissingen het bijna totaal vernieuwde grafmonument van Johannes Lambrechtsen- Coolen onthuld. Het aan de wand geplaatste epitaaf is 2 jaar uit de kerk weg geweest. Aanvankelijk was het de bedoeling het monument te restaureren. Als gevolg van de kerkbrand in 1911 was, zo bleek tijdens de restauratie , de steen zo sterk oververhit geraakt, dat van restauratie moest worden afgezien en het monument vervangen moest worden door een replica. Slechts enkele onderdelen , te weten de beide tekstplaten en enkele stukken roodgrijs geaderd marmer konden nog worden gerestaureerd. De nieuwe onderdelen zijn gemaakt door deze eerst in uitgehard gips uit te snijden en vervolgens af te gieten van een rood –wit geaderde kunststeen op basis van witte cement, welke sterk lijkt op het oorspronkelijke materiaal, Nottingham –albast. Vanwege uitputting der groeven is dit materiaal niet meer in dergelijke grote afmetingen leverbaar. Op onze website vindt u meer informatie over dit bijzondere project, zie daarvoor http://www.acrijken.nl/sculptuurrestauratie/epitaafLambrechtsen.htm Johannes Lambrechtsen Coolen was tijdens zijn leven meerdere keren burgemeester van Vlissingen en in zijn tijd een zeer vermogend man. Hij overleed op 9 maart 1619, en werd in de St Jacobskerk begraven . Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat Michiel de Ruyter zijn grafmonument en mogelijk ook hem persoonlijk heeft gekend. De plechtigheid in de St. Jacobskerk begint om 15.30 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom Pas na de onthulling mag het monument door de pers gefotografeerd of gefilmd worden

Featured Posts
Recente berichten
Archief
zoeken mbv tags
Er zijn nog geen tags.
volg ons !
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page