top of page

Pronkstuk De Meestoof in Vlissingen

'Zeeuws Behout' Tentoonstelling houten gerestaureerde museumobjecten op unieke locatie in Vlissingen-Oost, de COVRA 1 oktober t/m 14 december

Pronkstuk De Meestoof in Vlissingen

door Maartje Huijben BN De Stem

Vrijdag 21 september 2007 - SINT ANNALAND - Aap, noot, mies en één plus één. Honderden kinderen hebben in het schoolbankje ooit gezweet op de beginselen van het Nederlands en allerlei sommen. Niks geen kleurrijke moderne tafeltjes of digitaal schoolbord in die tijd. Gewoon pen en inkt en krassen maar.

Riaan Rijken restaureert Zeeuwse oudheden voor het project Zeeuws Behout. foto Robert van den Berge/ het fotoburo

Het schoolbankje is eigendom van streekmuseum De Meestoof in Sint Annaland. Het staat echter niet in het toâverkot. Vanaf 1 oktober is het te zien in een tentoonstelling bij Covra in Vlissingen-Oost. Het behoort tot één van de vijftien houten objecten die voor de expositie Zeeuws Behout zijn gerestaureerd. "Het is een bijzonder exemplaar", zegt Frank Kousemaker van het museum. "Ik kom zelf uit het onderwijs en ben ooit één keer een dergelijk bankje tegen gekomen. Vroeger waren het namelijk meerpersoons bankjes. Zelden zaten de kinderen apart. Wat ook bijzonder is, is de verstelbare rugleuning." De lessenaar komt vermoedelijk uit Middelburg. "Het is gemaakt in België. Dat blijkt uit de sticker die erop zit. De man die het in zijn bezit had, vertelde dat hij het van een school in Middelburg had." Al lange tijd is het eenpersoons schoolbankje afgedankt als meubilair in een klaslokaal. Het deed lang dienst als meubelstuk in huis. Later werd het opgeslagen in een container. Twee jaar geleden wist De Meestoof er beslag op te leggen. "Het past perfect in onze collectie. Het is nooit in één van de Thoolse scholen gebruikt, maar we hebben een klaslokaal ingericht zoals het was rond 1900." Het schoolbankje van beukenhout is vermoedelijk afkomstig uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Het heeft veel geleden. In het kader van het restauratieproject Zeeuws Behout nam Riaan Rijken het onder handen. "Het was incompleet. De voetensteun ontbrak bijvoorbeeld en het werkblad had diepe groeven. De rugleuning was vervangen door twee flauw gebogen plankjes. Die waren afkomstig van een bedbodem." Rijken restaureerde het schoolbankje en bracht het terug in originele staat. "We hebben nergens een afbeelding van een vergelijkbaar bankje gevonden, maar hoe de voetsteun eruit moet hebben gezien, was te raden. We hebben het gemaakt in de stijl van de schoolbank. Het blad hebben we goed schoon gemaakt en voorzien van een nieuwe laklaag. Ook de rode bies die deels te zien was, hebben we in ere hersteld." Vanaf 1 oktober te zien op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur bij Covra in Vlissingen- Oost. Meer informatie via http://www.scez.nl.

Featured Posts
Recente berichten
Archief
zoeken mbv tags
Er zijn nog geen tags.
volg ons !
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page