Monumentenpanden                                                               voordeur Nieuwerkerk

Deze ingangspartij van dit pand aan de Kerkring te Nieuwerkerk ( Schouwen-Duiveland) restaureerden wij in 1996.


Het dorp Nieuwerkerk is zeer zwaar getroffen door de watersnoodramp van 1953. Van dit 18e eeuwse pand, gedateerd 1753, bleef slechts de voorgevel overeind.
Vanwege de beeldbepalende waarde is het toch blijven staan, maar er zijn in de jaren ’50 enkele appartementen achter gebouwd, in een zeer eenvoudige stijl, zoals dat toen overal, in de tijd van de woningnood werd gedaan. 
Wij vernieuwden de voordeur.

Voor de constructie en de panelen gebruikten we Afzelia, voor het snijwerk Teak. We gebruikten deze houtsoorten vanwege de buitengewone duurzaamheid. Paneeldeuren in de buitenlucht zijn , omdat ze makkelijk inwateren, erg kwetsbaar. De oude deur was niet meer te restaureren. In de jaren ’50 waren er om de constructie te verstevigen planken achter op gespijkerd, maar door achtergebleven zout waren alle spijkers vastgeroest. De deurpost kon nog gedeeltelijk hersteld worden.

 

 

 

 

 

 

 


 

Omdat reconstructies in principe nooit worden gesubsidieerd, is het reeds lang verdwenen snijraam boven de deur helaas niet teruggebracht.