top of page

Grafmonument Lambrechtsen -Coolen, St. Jacobskerk, Vlissingen


Na jarenlange voorbereiding kon in april vorig jaar eindelijk begonnen worden met de restauratie van het Epitaaf Lambrechtsen-Coolen in de Vlissingse St. Jacobskerk. Dit grafmonument was als gevolg van de kerkbrand van 1911 en verschillende overstromingen met zeewater in een zeer slechte staat. Aanvankelijk was de bedoeling dat het monument volgens de Ibach-methode geïmpregneerd zou worden. Deze methode houdt in dat de steen onder hoge druk met kunsthars wordt volgeperst, waardoor de korrels waaruit de steen is opgebouwd, weer aan elkaar hechten. In april kon het epitaaf uit de wand worden verwijderd. Reeds toen bleek al dat de staat veel slechter was als verondersteld, het zat vol met grote en kleine scheuren. Bovendien hing de oppervlakte als losse kalk aan elkaar. Gaande het restauratieproces werd duidelijk dat het monument slechts ten dele ontzilt en volgens de Ibach-methode geïmpregneerd kon worden. Het gevolg was dat er een nieuw plan van aanpak moest komen. In overleg met de adviseurs van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg is besloten dat alle witte onderdelen ( in dit geval Engels albast) zullen worden bijgemodelleerd en daarna zullen worden afgegoten in een marmermortel met dezelfde kleur en dezelfde rode adering. De overige gekleurde onderdelen zullen op de gebruikelijke wijze worden gerestaureerd. Al deze onderdelen zijn, m.u.v. de grote tekstplaat, inmiddels klaar. Het is de bedoeling dat het epitaaf nog dit jaar , in ieder geval nog voor de aanvang van het de Ruyterjaar in maart 2007, teruggeplaatst zal zijn in de kerk

Featured Posts
Recente berichten
Archief
zoeken mbv tags
Er zijn nog geen tags.
volg ons !
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page