top of page
Diversen                                                                                                    Van Os orgel
 • kunstwerk Iris de Leeuw
   

 • Wandschildering A. Pharasyn
   

 • Van Os orgel
   

 • Ornamentlijst
   

 • Spiegellijst
   

 • Tweeluik
   

 • Bavelaartje
   

 • en verder…

Dit schilderij uit de 18e eeuw toont het in 1769 gemaakte orgel van Albertus van Os wat tot 1911 in de Vlissingse St- Jacobskerk heeft gestaan. In dat jaar werd de kerk door brand verwoest.
Af en toe restaureren wij ook schilderijen. Bij dit werk op eiken paneel was een grote scheur van onder tot boven in het paneel ontstaan. Bovendien was het in een witte lijst gevat die totaal niet bij het werk en de kerk paste.
Het paneel werd gelijmd. Het lijmen van een dergelijk paneel is een zeer precies werk, omdat de beide helften absoluut niet ten opzichte van elkaar mogen verspringen.
De voorstelling is met uitzondering van de houtimitatie schildering op de orgelkas met brandspiritus schoongemaakt.
Een dergelijke glacerend opgebrachte schildering is uiterst moeilijk te reinigen, omdat de verf dezelfde bestanddelen bevat als de vernis waarmee het gehele paneel is afgewerkt. Verwijdert men de vernis, dan worden de glacerend geschilderde delen vaak mee verwijderd.
Het paneel is hier en daar geretoucheerd. Als slotvernis werd een mengsel van 1 deel glanzend en 1 deel schilderijvernis mat op basis van cyclohexanonhars gebruikt.
 

 

 

 

 

 

 

 

Opvallend is dat bij dit paneel op veel plaatsen ingedrukte puntjes zijn te zien, dieprecies de hoeken en lijnen van de verschillend onderdelen markeren. Dit is slechts te verklaren, als er eerst een tekening van het orgel is geweest, die is overgebracht op het paneel, waarna het is geschilderd. Het is dan ook waarschijnlijk dat dit schilderij een “artist-impression” van het nog te bouwen orgel is geweest. Wij maakten bovendien een geheel nieuwe lijst in kerkstijl. Het is een zwart gebeitste en gepolitoerde lijst van esdoornhout met een poliment-verguld binnenlijstje.

bottom of page