Diversen Bavelaartje
-
kunstwerk Iris de Leeuw
-
Wandschildering A. Pharasyn
-
Van Os orgel
-
Ornamentlijst
-
Spiegellijst
-
Tweeluik
-
Bavelaartje
-
en verder…
Voor de restauratie. Voor de achtergrond is tijdelijk grijs papier gebruikt.
Een bavelaartje is de benaming voor een klein kijkkastje waarin een voorstelling (diorama) van een landschap, van schepen en huiselijke gebeurtenissen in een houten kastje achter glas zijn geplaatst. De naam is afgeleid van drie generaties Bavelaar, te weten Cornelis Bavelaar de oude (1747-1830), diens zoon Cornelis Bavelaar de jonge ( 1777-1831) en de zoon van Cornelis de Jonge, Joannes Franciscus Bavelaar, (1810-1833). Hij was de derde en laatste generatie die deze kijkkastjes vervaardigde ( bron: Wikipedia)
Dit Bavelaartje werd door ons gerestaureerd in januari 2008. De voorstelling was nog grotendeels compleet, maar veel onderdelen waren losgeraakt, en de blauwe achtergrond ontbrak. Dit is een fel blauw geverfd plankje vurenhout en komt bij alle Bavelaartjes voor.
Het lijstje rond het kastje was oorspronkelijk imitatiegoud geschilderd. De zijkanten van het kastje waren met een roodbruine schellakvernis ingesmeerd.. Dit is origineel, maar omdat dergelijke vernis vroeger regelmatig werd gebruikt om bijvoorbeeld stoelen in te smeren, is het waarschijnlijk dat het gouden lijstje een keer is meegenomen.
Wij brachten het in de originele staat terug. De voorstelling is gemaakt van vruchtbomenhout en palmhout (Buxus), een houtsoort met een buitengewoon vaste structuur. Dat maakt het mogelijk de kleinste details scherp uit te snijden. Het riet aan de waterkant, en de bladeren van de bomen en planten zijn gemaakt van uiterst fijn geknipt papier.
particulier bezit.
tijdens de restauratie
na de restauratie