Meubelrestauratie Utrechtse kast
Deze eikenhouten kast is een zogenaamde Utrechtse Toogkast. Het is een voorbeeld van een typisch Hollands meubel uit de eerste helft van de 17e eeuw.
In die tijd was eikenhout de meest gebruikte houtsoort. Omdat Nederland in die tijd de belangrijkste zeevarende natie was, waren er handelscontacten met o.a. Oost en West-Indie, Ceylon , Madagaskar, China en Japan .
Grofweg vanaf het begin van de 17e eeuw wordt er daarom ook mondjesmaat tropisch hardhout naar Nederland vervoerd, waarbij vooral het pikzwarte Ebbenhout en het meer bruine Palissander populair wordt.
Deze soorten zijn echter buitengewoon duur, en in veel kleiner afmetingen verkrijgbaar als het Europese eikenhout.
Er ontstaan dan allerlei typen kasten, waarbij men inlegwerk maakt van stukjes donker hout wat een heel levendig contrast vormt met het bekende eikenhout.
In Nederland kennen we , behalve de Utrechtse kast , de Gelderse Kast, de Amelander Kast, de Friese Keeftkast, de Hollandse Beeldenkast en niet te vergeten : de Zeeuwse kast.
Al deze typen zijn geconstrueerde kasten, in Renaissancestijl, en versierd met houtsnijwerk en inlegwerk.
In de eerste helft van de 17e eeuw worden de meubels nog grotendeels geconstrueerd door middel van pen-en gatverbindingen. Deze verbindingen worden niet gelijmd, maar door middel van een houten ronde stift, een zogenaamde toognagel, gefixeerd.
In de loop van de 17e eeuw wordt fineer meer en meer toegepast, waarbij het mogelijk is massief ogende meubels te maken van de felbegeerde, kostbare tropische houtsoorten.
Het vroeg 17e eeuwse concept van geconstrueerde eikenhouten meubels , versierd met inlegwerk van anders gekleurd hout, is in Zeeland, vooral op Zuid-Beveland , nog tot aan het eind van de 18e eeuw toegepast, vooral bij dekenkisten.
​
gerestaureerd in 2004
-
kleine commode
-
vitrinekast
-
langendorff_secretaire
-
hoekkastje
-
kabinet 1
-
kabinet 2
-
tafel
-
enkelgebogen topbureau
-
Utrechtse kast
-
kunstkabinet
-
theekistje
-
19de eeuws kabinet
-
18de eeuws kabinet
-
theekistje 2