top of page
Houtdraaiwerk                                                                              model voor een urn

Voor het epitaaf Lambrechtsen-Coolen maakten wij twee symbolische urnen naar eigen ontwerp in renaissancestijl.
De oorspronkelijke urnen zijn vermoedelijk in de 19e eeuw verdwenen. Op een tekening uit 1768 zijn ze nog wel te zien, maar deze tekening wijkt zo sterk af van de werkelijkheid dat er een nieuw ontwerp werd gemaakt.

Het model ervoor is een stuk draaiwerk uit gips.
Door in een kartonnen koker of pvc- pijp een draadeind met een daarop gelast dwarsstuk (dit fungeert als meenemer ) te plaatsen ( precies in het centrum ) en vervolgens de koker vol te gieten met gips ontstaat een cilinder die , twee dagen nadat het gips is uitgehard, als hout gedraaid kan worden, zij het in een laag toerental .
Het draaien van steen is niet zonder gevaar, men kan altijd door wegvliegende brokken geraakt worden, daarom altijd bij het draaien naast het werk gaan staan.
Nog vochtig gips is een perfect materiaal om te draaien. Men kan van buiten naar binnen of andersom draaien, er hoeft in tegenstelling tot hout geen rekening met de draad of structuur gehouden te worden. Wel moet er een blokje hout in het gips mee gegoten worden ter plaatse van de centerpunt, om de plaats van de center vast te houden. In gips zou veel te snel speling ontstaan.
Aan de tegenoverliggende kant kan het uitstekende draadeind in de klauw van de draaibank worden geplaatst
Als het gips nog vochtig is stuift het niet. Wel is het nodig de draaibeitels regelmatig te slijpen en /of met water af te spoelen, om gipsresten te verwijderen.

 

 

Ontwerp: Riaan Rijken , november 2006

bottom of page