top of page
Nieuwe meubels                                                                                          Vitrinekast
  • chinees kamerscherm
     

  • leesplankje
     

  • liturgisch centrum
     

  • dressoir
     

  • vitrinekast
     

  • aanrecht
     

  • naaidoosje

Deze geschilderde vitrinekast is door Riaan Rijken ontworpen en gemaakt tussen 1974 en 1976. De stijl is –achteraf - te omschrijven als een wat boerse interpretatie van de Lodewijk XIV stijl. Alles moet geleerd worden. Bij het ontwerp is gebruik gemaakt van elementen uit de 17e en 18e eeuw. Zo is de voorstelling in de ajour uitgesneden deurtjes ontleend aan de vrij bekende17e eeuwse Hollandse tegels met een bloempot in kwadraat.
De kast is indertijd gemaakt van restanten zachthout, allerlei soorten door elkaar. De kleurstelling is typisch Middelburgs. Op veel, uit Middelburg afkomstig geschilderd werk uit de late 17e eeuw en de 1e helft van de 18e eeuw is deze kleurstelling, onder vele lagen verf terug te vinden.
Kenmerkend is een paneel met een rood kussen, een lichte bossingkant ( wit, geel of licht grijsgroen) en een donkere omlijsting ( zeer donkergroen of bruin), waarbij het snijwerk in zijn geheel werd verguld. 

Een bossingkant is de afgeschuinde kant van een paneel.
Over deze, duidelijk regionale, kleurstelling is in de kunstgeschiedenis nauwelijks iets bekend. Merkwaardig genoeg vinden we deze kleurstelling ook terug in de slotkapel van Louis XIV in Versailles,. Deze slotkapel is ontworpen door de architecten Hardouin-Mansart en Robert de Cotte en gebouwd tussen 1699 en 1710.

Het marmer in de vloer is uitgevoerd in de kleuren rood, wit en zwartachtig donkergroen.
Hoewel deze kleurstelling in Middelburg tussen 1680 en 1750 heel veel is toegepast, is er op dit moment geen enkel voorbeeld meer van terug te vinden, ook niet in gerestaureerde panden.
Deze kast raakte door een woningbrand in 1998 zwaar beschadigd, maar is inmiddels weer grotendeels gerestaureerd.

Particulier bezit.

bottom of page