top of page
Beeldhouwwerk                                                                          Borstbeeld van Mozart

Henk is een zeer gedreven liefhebber van de muziek van Mozart, en vertelde dat hij op zoek was naar een borstbeeld van Mozart. 
Tussen 1980 en 1990 heb ik me langdurig verdiept in de muziek van Mozart.
Bijgevolg liet die gedachte me niet los en ik besloot een borstbeeld van Mozart te gaan maken, of het nu verkocht zou worden of niet. Voor mij bood het de mogelijkheid om weer andere wegen in het modelleren te bewandelen, en nu iets te maken in 18e eeuwse stijl, in tegenstelling tot het epitaaf, wat vroeg 17e eeuws is.

Dit borstbeeld van de componist Wolfgang Amadeus Mozart heb ik, Riaan Rijken gemaakt tussen December 2007 en mei 2008.


Het kwam als volgt tot stand: Toen het werk aan het epitaaf Lambrechtsen , in maart 2007 ten einde liep, had ik helaas geen vervolgopdrachten meer in beeldhouwwerk. Maar liefst 2200 uur ben ik bezig geweest met het epitaaf. Dag in dag uit modelleren, bijwerken, polijsten, mallen maken, er kwam geen eind aan. Is er nog leven na het grafmonument ? Ja dus. Want op 4 april 2007 , kort na de onthulling, zag ik een documentaire van Frans Bromet, “alles te koop”. Hij was op bezoek bij couturier Henk Hendrikse uit Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Er zijn van Mozart slechts enkele afbeeldingen waarvan bekend is dat ze tijdens zijn leven zijn gemaakt, en een betrouwbaar beeld geven van hoe hij er uit zag. Het merendeel van de bestaande afbeeldingen is na zijn dood gemaakt en min of meer nageschilderd van oudere afbeeldingen. Voor dit beeld werd gebruik gemaakt van het onvoltooide schilderij van Mozarts zwager Joseph Lange uit 1789-90, wat in het Mozarteum in Salzburg wordt bewaard.( zie afbeelding). Van dit schilderij is alleen het gezicht afgemaakt. Het toont Mozart achter het klavier gezeten , geconcentreerd op de muziek. Mozarts weduwe Constanze vond dit portret het best gelijkende. Dit portret is het laatste wat van hem gemaakt is. 

Van alle materialen is gips bij uitstek het materiaal waar je het meeste mee kunt uitdrukken. Je kunt het boetseren als klei, snijden als hout, hakken als steen en uitstrijken als verf. Ik heb het beeld van gips gemaakt door telkens klodders gips op elkaar te stapelen en later de vorm uit te snijden of te hakken. Soms geeft zo’n klodder gips bij toeval iets moois te zien. Bij de paardenstaart zaten twee klodders die ik later heb veranderd in struisveertjes. Daarna heb ik een mal gemaakt en het afgegoten in een zelf samengestelde marmermortel op cementbasis. De sokkel zwart, het borstbeeld wit.

Een zelfde afgietsel van dit beeld, door mij gesigneerd en gedateerd, is te koop. Prijs 8000 euro, inclusief 6% BTW, exclusief vervoerskosten .
Afmetingen inclusief sokkel: 75x50x35 cm. Gewicht: 100 kg.

   

 

bottom of page